Flow Yoga

Haal meer uit je energie!

"Yoga heeft me de voorbije maanden geholpen om in beweging te blijven, mijn spieren en gewrichten soepel te houden en mijn hoofd leeg te maken."

Lessen met aandacht voor kankerpatiënten

GERAARDSBERGEN

Donderdag

19.00u - 20.15u

20.30u - 21.45u

Vrijdag

19.00u - 20.15u


Boelarestraat 1 - Turnzaal

(geen les op 23 december en kerstvakantie)

AALST

Vrijdag

09.30u - 10.45u


Dienstencentrum De Brug 

Hersthage 1

(geen lessen tijdens kerstvakantie)Lessen ook toegankelijk voor kankerpatiënten in Geraardsbergen

DONDERDAG: van 19.00u tot 20.15u en 20.30u tot 21.45u

VRIJDAG: van 19.00u  tot 20.15u 

Boelarestraat 1 - Turnzaal


Dru yoga verlicht pijn en stijfheid en bezorgt je opnieuw energie door middel van aangename, harmonische oefeningenreeksen die de energieblokkades op een zachte, niet belastende en veilige manier losmaken.

De ademhalingsoefeningen verbeteren het immuunsysteem en ontladen het zenuwstelsel. Je leert beter en ook rustiger te ademen waardoor je lichaam zich dieper kan ontspannen en er minder vermoeidheid ( typisch tijdens en na kankerbehandeling) optreedt. Bewuster ademhalen creëert  energie en stuurt die naar elke cel in het lichaam.

Door Dru yogasessies (wekelijks in de zaal en dagelijks thuis) aangepast aan jouw problematiek leer je beter omgaan met de stress die gepaard gaat met de bijwerkingen van een kankerbehandeling en laat je je minder meeslepen in je angsten. 

De diepteontspanning,15 minuten als afsluitmoment van elke les, geeft je lichaam de kans om echt tot rust te komen en weer op te laden.

Kortom, Dru yoga kan zowel fysiek als mentaal een ondersteunende rol spelen bij het herstelproces tijdens of na een kankerbehandeling.

Wie kan deelnemen?

Wie kanker heeft of gehad heeft ongeacht het aantal jaren dat de operatie, chemotherapie, radiotherapie of hormoonbehandeling heeft plaats gehad. 

Het yogaprogramma in Geraardsbergen is onbeperkt in de tijd toegankelijk, dus ook voor ex-kankerpatiënten en hun partners.

Ook mensen met rug-of nekklachten, CVS of fibromyalgie of voor wie gewoonweg liever op vrijdag komt, behoren tot deze deelnemersgroep.


Kosten

De proefles is gratis.

Per les: 8 euro / 7 euro voor Bond Moysonleden

10-beurtenkaart : 80 euro  / 70 euro voor Bond Moysonleden 

11de les gratis + 1 gratis les tot 2 weken na verjaardagsdatum.

Hoe inschrijven?

Doorverwijzing door een behandelend specialist kan, maar is niet noodzakelijk. 

In welk ziekenhuis je behandeld wordt, maakt niet uit. Deelname is sowieso mogelijk!

Je wordt gevraagd om een kennismakingsformulier in te vullen, zodat de oefeningen kunnen afgestemd worden op jouw gezondheidstoestand en verwachtingen.

Een kussen voor onder je nek en een voor onder je knieën en een dekentje zijn zeker nodig om je comfort te verzekeren.

Nog vragen, twijfels of drempelvrees?

Aarzel niet om contact op te nemen !  

0485 / 76 13 77

Lessen voor kankerpatiënten in Aalst

ELKE VRIJDAGVOORMIDDAG van 09.30u tot 10.45u (behalve tijdens de schoolvakanties).

Deze Dru yogalessen kan je volgen in het Dienstencentrum De Brug, Hersthage 11 (op 10 minuten wandelafstand van het station + parkeergelegenheid naast zaal).


De Stichting tegen Kanker streeft ernaar de lichamelijke conditie van (ex-)patiënten geleidelijk te verbeteren, zodat ze terug voldoende energie hebben voor hun dagelijkse sociale of professionele activiteiten. Verscheidene onderzoeken hebben aangetoond dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op kankerpatiënten. Het helpt hen opnieuw kracht en energie te ontwikkelen, maar ook de lichamelijke vermoeidheid te verminderen en stijfheid in spieren en gewrichten. Er zijn natuurlijk ook voordelen voor het psychologisch welzijn van de patiënt, die zich beter in zijn vel voelt, meer vertrouwen krijgt in zijn fysieke capaciteiten, zich opnieuw sociaal integreert, zich minder depressief en minder angstig voelt. En toch ook niet onbelangrijk, lotgenoten ontmoet en in dit geval yoga-oefeningen aangeboden krijgt aangepast aan zijn noden en beperkingen.

Wie kan deelnemen?

Iedereen die beantwoordt aan volgende criteria, het maakt niet uit in welk ziekenhuis men behandeld wordt of in welke stad men woont:

  • Kanker hebben of gehad hebben
  • In behandeling zijn of zich bevinden in het jaar volgend op de beëindiging van de behandeling voor de patiënten behandeld met chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en gerichte behandelingen (Glivec, Avastin, Herceptine...)
  • Het eerste jaar in behandeling zijn voor de patiënten behandeld met hormoontherapie.

  • Meerderjarig zijn


Het yogaprogramma in Aalst is slechts 12 maanden toegankelijk. Verlenging van de lidkaart is mogelijk tot max.12 maanden na de laatste behandeling. ( cfr. Richtlijnen van het Recantoprogramma gesteund door de Stichting tegen Kanker)

Kosten

De yogalessen van Rekanto in Aalst  zijn gratis omdat ze mogelijk worden gemaakt door de  Stichting tegen Kanker.

Hoe inschrijven?

1. Contact opnemen met Stichting tegen Kanker op 078 15 15 50 of via e-mail [email protected]

Zodra de inschrijvingscriteria werden bevestigd, krijg je de folder(die ook het medisch attest bevat).

2. Alle documenten invullen en terugsturen naar Stichting tegen Kanker, die de inschrijvingsaanvraag analyseert.

Wanneer beginnen?

Na ontvangst van de bevestiging (wachttijd ongeveer 2 weken) en die omvat:

  • Een lidkaart
  • Een praktische fiche

Je kan je dan direct bij mij in de les aanmelden. Ik laat een kennismakingsformulier invullen zodat de oefeningen kunnen aangepast worden aan de gezondheidstoestand en verwachtingen van elke deelnemer en geef aan elke deelnemer oefenfiches mee met de nodige tips en garandeer een persoonlijke en veilige begeleiding.

Getuigenis

Jaren geleden deed ik al aan yoga. Om verschillende reden ben ik daar toen na een tijdje mee gestopt. Toen vorig jaar rond deze tijd borstkanker bij mij werd vastgesteld, kwam ik via het ziekenhuis te weten dat Rekanto o.a. ook yoga aanbood. Door mijn ziekte was ik genoodzaakt mijn sportieve activiteiten even on hold te zetten. Yoga leek mij de ideale vorm van bewegen om die periode te overbruggen.


Intussen zijn we bijna een jaar verder en yoga was voor mij de juiste beslissing. Het heeft me de voorbije maanden geholpen om in beweging te blijven, mijn spieren en gewrichten soepel te houden en mijn hoofd leeg te maken. Zelfs tijdens de chemo, op momenten dat ik mij heel slecht kon voelen, ben ik naar de les blijven gaan. Soms bleef ik gewoon op de mat liggen en deed wat ik kon. Maar ik ging altijd met meer energie naar huis dan dat ik gekomen was. Ook al was dat niet veel.


Wat vorig jaar begon als een tijdelijke vervanger van mijn sport, is ondertussen een dagelijkse gewoonte geworden. Soms trek ik mij een half uur of drie kwartier terug op mijn mat, soms zijn het maar een paar minuten, naargelang de behoefte en de gelegenheid. Binnenkort ga ik opnieuw aan het werk en zal ik de draad van het sporten weer oppikken, en yoga zal mij helpen om alles in balans te houden! (A.K.)