Flow Yoga

Haal meer uit je energie!

"De oefeningen leken in het begin niet zo intensief, maar ik heb na enkele maanden reeds gemerkt dat ze net zo intensief zijn als je ze zelf maakt."

"Een vriendin, die zelf al lang yoga beoefende bij Anne in Geraardsbergen, kon me overtuigen om eens mee te gaan. Ik kon toen niet vermoeden dat ik 6 jaar later de donderdagavond zou blijven vrijhouden. Op het einde van de les zeggen we dikwijls tegen elkaar: "Het heeft ons weer deugd gedaan!" Deze zachte yogavorm bezorgt ons die aangename ontspanning, die ervoor zorgt dat we er de volgende week weer bij willen zijn." (N.T.)

Ik ben een 43-jarige vrouw, werk in de zorgsector en heb 2 kinderen. Vorig jaar was ik burn-out. Voor velen nog taboe, echter wel een ernstige ziekte. Ikzelf werd niet begrepen, noch door mijn huisarts, noch door mijn werkgever. Hierdoor ben ik heel erg beginnen piekeren en liep ik vast in angsten waardoor ik in een zware depressie belandde. Tijdens die periode was ik heel gevoelig voor negatieve dingen, ondanks therapie ondervond ik continu zeer pijnlijke en hinderlijke klachten over het hele lichaam.

 

Omdat ik vele vragen had, begon ik veel te lezen over burn-out, depressie en CVS. In mijn zoektocht naar innerlijke rust en een goed evenwicht tussen geest en lichaam, ontdekte ik heel toevallig een foldertje over Dru yoga in Geraardsbergen.

 

Ik was aangenaam verrast, want ik had zo een beetje het beeld van yoga dat dat voor spiritualisten was, maar niet voor mensen zoals ik. Ik heb mij duidelijk heel erg vergist. Het is een hele toffe groep van hele aangename mensen uit alle leeftijdscategorieën, zowel mannen als vrouwen. Daarbij heeft Anne, de yogadocente, bijzondere aandacht voor jouw problematiek. Naast een aangename stem straalt ze veel rust en positivisme uit.

 

Dru yoga is een heel aparte bezigheid, heel individueel, heel persoonlijk. Je kan het zo intens beleven als je zelf wilt. Het fijne aan de les is dat je constant hoort dat het over jouw lichaam gaat, en dat niets moet, gewoon je eigen grenzen aftasten. En dat werkt heel uitnodigend, vind ik.

 

Tijdens mijn ziekteperiode brachten de yogalessen opmerkelijk snel baat aan mijn lichaamspijnen, waardoor ik mij psychisch ook veel beter ging voelen.

 

Nu vind ik dankzij yoga rustmomenten in mijn drukke leven. Donderdagavond is een moment dat niemand van me kan afpakken en waar ik wekelijks naar uitkijk. De oefeningen leken in het begin niet zo intensief, maar ik heb na enkele maanden reeds gemerkt dat ze net zo intensief zijn als je ze zelf maakt. Soms kan ik me helemaal laten gaan in deze oefeningen en voel ik dat mijn lichaam me dankbaar is. Waar ik tevens naar uitkijk, is de diepteontspanning op het einde van de yogasessie. Gedurende een kwartiertje kan ik eens echt het moment ervaren als ‘hier stopt de trein, dit is mijn halte, eindelijk’. Rustig en warm onder een dekentje, je gedachten enkel focussen op je lichaam met de rustgevende stem van Anne. Na elke les is het weer even wennen, moet ik weer terugkomen naar de ‘echte’ wereld, maar ben ik helemaal herbronnen met nieuwe energie.

 

Zowel de ademhalingstechnieken als de nuttige tips die Anne geeft tijdens de yogalessen pas ik toe in mijn dagelijks leven. Recent kreeg mijn echtgenoot een hersentrombose. Een echte nachtmerrie: ik werd in een mum van tijd overweldigd door angsten en emoties. Dankzij de ademhalingstechnieken en de goede raad van Anne, heb ik deze vrij snel van mij kunnen afzetten. De ademhalingsoefeningen maakten me rustig, de stress in de nek- en schouderstreek wist ik los te maken door de toepasselijke oefeningen.

 

Ik heb een stressvolle job maar door regelmatig yoga te oefenen ben ik rustiger, heb een betere lichaamscontrole en voelt mijn lichaam soepeler aan.


Sinds ik Dru yoga volg ben ik er mij meer van bewust wanneer ik te veel gespannen ben en kan me dan beter ontspannen, totaal ontspannen in een soepel lichaam, heerlijk

 

Een yogales met fijne mensen; op een plaats waar extra aandacht wordt gegeven in een sfeer van rust, met zachte muziek en begeleid door een fantastische yogadocente.

 

Voor mij klopt het gewoon, elke keer weer, Dru yoga is een echte verademing en een kracht die me ondersteunt om niet meer over mijn grenzen te gaan … waarvoor  heel veel dank Anne. (A.S.)

De meesten onder jullie kennen het, die terugkerende pijn in nek en schouders door blokkades, reuma, slechte slaaphouding... Deze klachten zijn dikwijls het gevolg maar soms ook de oorzaak van veel stress, onrust en interne problemen.  Na het raadplegen van een arts die me beperkt kon helpen met medicatie (niet zonder bijwerkingen) en relaxatie via kinesitherapie was de volgende stap injecties om de pijn onder controle te krijgen.


Gelukkig heb ik een ruimdenkende huisarts die me toch de raad gaf om vooraf even soelaas te zoeken via een chiropractor. In diezelfde periode veranderde ik ook van werkomgeving en kwam ik in contact met mensen die yoga volgden. Voordien had ik reeds vernomen dat yoga zeer rustgevend was en voor vele mensen een verademing betekende binnen onze consumptie- en prestatiemaatschappij.  Nu kreeg ik de kans om het zelf uit te testen. Mijn chiropractor raadde het me ten stelligste aan. De eerste lessen waren mentaal zwaar, in die zin dat ik het moeilijk had om niet te denken aan al dat werk thuis dat ik intussen zou kunnen doen. Tot ik aan het einde van de les de “Lijkhouding” aanleerde. Dit was voor mij een innerlijke ervaring in bezinning, meditatie en diepteontspanning. Tevens was deze oefening een eerste stap in het heraanleren om op mijn rug te slapen.


Volhouden was voor mij dus de boodschap!  De volgende stappen waren het oefenen van “De groet aan de aarde”, “De groet aan de maan”, ”De groet aan de zon”. Al deze sierlijke, Oosterse bewegingsreeksen elegant in elkaar laten overvloeien, je lichaam leren kennen en beheersen met op de achtergrond zachte muziek, is zo zalig. Energy Flow Yoga heeft me geleerd mijn gewrichten, spieren en geest te ontspannen en om zo het evenwicht te herstellen tussen het fysieke en het mentale. (S.V.L.)

Jarenlang had ik te kampen met neuropathische pijnen in heel mijn lichaam, dit gecombineerd met een onvoorstelbaar hardnekkige vermoeidheid. In mijn aangezicht maakte trigeminusneuropathie mijn leven tot een ware hel. Dit laatste werd voor het grootste deel opgelost met een doorgedreven behandeling in de pijnkliniek van UZ Gent.


Maar wat met de rest van mijn lichaam? Ik snakte naar beweging voor mijn spieren en gewrichten, maar het liefst zo zacht en zo soepel mogelijk. Op het internet las ik over Dru yoga: "Stilte in beweging!" Over zachte bewegingen, gecombineerd met relaxatie-oefeningen,over ademhalingstechnieken, over het trainen van de geest via positieve affirmaties en visualisaties.


Zo belandde ik bij Anne in de Boelarestraat te Geraardsbergen. Ik wist meteen: dit is het. Hier heb ik jaren op gewacht. De deugddoende asana's, de vloeiende  Energy Block Release-reeksen die je innerlijke ruimte bezorgen, de rustgevende ademhalingstechnieken en de zalige diepterelaxaties.Voor ik het goed en wel besefte, was ik mee in de flow en ondervond ik de heilzame werking in heel mijn lichaam.


Nu ben ik al bijna zeven jaar een trouwe fan van deze heerlijke vorm van yoga. Het geeft me tegelijk rust en energie. Mijn spieren en gewrichten zijn niet genezen, maar ze zijn een stuk minder pijnlijk en veel beweeglijker geworden.De helende werking van Dru yoga heeft van mij een ander mens gemaakt. (K.R.)

Op vrij jonge leeftijd kreeg ik reeds last van lage rugpijn. Door het vele bureauwerk in mijn beroep bleven nekklachten ook niet uit. Ik heb het hier niet over zware letsels, maar over kleine ongemakken die toch knap lastig kunnen zijn. Sinds ik opnieuw regelmatig aan yoga doe, voel ik mij weer beter. In de actieve yogaoefeningen komen je verkrampte spieren los en je lichaam versoepelt en versterkt geleidelijk aan. En dat merk je natuurlijk. Maar minstens even belangrijk voor mij is de mentale ontspanning die je via yoga  kan bereiken. Ook hier gaat het om geleidelijk opbouwen. Door de rustige maar toch actieve oefeningen verdrijf je de stress uit je lichaam en laat je opnieuw energie in je binnenstromen. Een rustige, verkwikkende slaap en meer volgende dag behoren tot de weldoende invloeden van yoga. Ik heb na een hele onderbreking de draad weer opgenomen, maar wil het nu niet meer missen. (A.H.)

Jaren geleden volgde ik geruime tijd yoga, maar door omstandigheden ging ik hoe langer hoe minder' naar de les tot het er niet meer van kwam. Sinds vorig jaar ben ik er terug mee gestart. De lerares, Anne, is gelukkig nog dezelfde. Ze begint de les steevast met het "losschudden" van , ja, eigenlijk van alle onderdelen van je lichaam en je voelt direct het effect. Daarna loodst ze ons een uur lang door wisselende EBR's ( afkorting voor Energy Block Release reeksen, hoe ze de volgorde onthoudt is mij een raadsel) en mudra's, via de "wijnstok", "de hond" de sfinx enz.


In het laatste kwartier is de "lijkhouding" (ik schrok mij indertijd een hoedje toen ik dat hoorde) vervangen door de "diepte-ontspanning" (het is alleen de naam die veranderd is) en daar kan ik zo van genieten dat ik het altijd jammer vindt wanneer Anne zegt: "Beweeg de vingers, beweeg de tenen en rek u uit; goeie avond!" Maar dan gaat mijn maatje "yoga" mee naar huis, ik neem hem mee in bed en val in slaap aan de rand van een met nevel overtrokken meer of op een witte wolk of in het warme zand, waarin ik bij elke uitademing steeds dieper en dieper wegzak.Yoga leert mij mijn lichaam te ontspannen, me beter te concentreren en mijn geest en mijn gedachten tot rust te brengen en dat lukt hoe langer hoe beter. En bovendien blijf je er nog lenig door ook en krijg je meer energie. Het is inderdaad zoals een medebeoefenaarster laatst zei na de les: "We kunnen er weer tegen!"


Ik heb in hoge mate claustrofobie. Ik vermijd liften, tunnels, metro, treinen, files. Vliegreizen zijn sowieso uitgesloten. Maar je kan niet altijd alle situaties vermijden. Deze zomer is het mij voor de eerste keer gelukt niet te hyperventileren in een file in een tunnel doordat ik erin geslaagd ben mij volledig te concentreren op andere gedachten en mijn buikademhaling rustig toe te passen. Ik was zo tevreden, het was me eindelijk eens gelukt... dankzij yoga.


Niet dat ik nu direct een vliegreis plan, maar ik blijf oefenen! Bedankt yoga, bedankt maatje. (D.V.)